Vinterroning

Koldt og mørkt - vinteren er ikke ligefrem højsæson for kajakroning, men det er synd helt at lade være. Man kan have nogle dejlige oplevelser, også om vinteren.

Der er altid nogle stille vinterdage, hvor det er helt specielt at ro en tur på Øresund, anderledes stille og klart end man kan opleve på en sommerdag. Varmt og tæt tøj er en nødvendighed, handsker og overtræk ligeså. Og så skal man holde sig tæt på land! Tag ingen chancer med koldt vand - jeg fik selv en dukkert sidste år i marts, fordi jeg ikke havde fået samlet min pagaj ordentligt.

Hvis du vover dig ud en lørdag eller søndag midt på dagen, er der stor chance for, at du møder andre, der har fået samme idé - ikke nødvendigvis fra KKKK, men så fra de andre klubber. Søndag formiddag er et godt tidspunkt, tag lidt mad med og spis frokost i klubben bagefter, ved 13-tiden - så kan det være, vi er flere...

Men man kan jo også ro om aftenen - eller om natten, som Troels har for vane - mørke i sig selv er der ingen, der har taget skade af! Det kan selvfølgelig være lidt svært at orientere sig - at finde broen igen, for eksempel - og bølger er også lidt et problem, når man ikke kan se dem, det føles i hvert fald ikke så trygt. Men det er aldrig helt mørkt, og en stille aften med lidt måneskin er det ikke noget problem. Det værste er faktisk, at man kan komme til at ro ind i en bådebro, når man ror tæt ved land.

Og hvorfor skriver jeg så lige i dag? Jo, sådan et vejr var det nemlig i går. Vi har haft masser af blæsevejr, men ind imellem er muligheden der, og i aftes var der kun lidt vind og flade dønninger, og jeg havde en flot tur nordpå i let diset fuldmåne med en meget tydelig halo-ring på grund af iskrystallerne i atmosfæren. Eneste "episode" var, da jeg på vej hjem var ved at ro ind i et par svaner syd for Vedbæk. Den nærmeste af dem dukkede frem af mørket som en lys plet på vandet, som først tog form af en stor svane lige foran kajakken, da jeg var omkring 10 meter fra den. Den flyttede sig kun en smule, så jeg måtte bremse op for at undvige den.

Så glem ikke kajakken om vinteren - det kan godt lade sig gøre, og så er det en helt anden oplevelse end badeturene om sommeren...

Halo 21. jan. 2008

Månen med halo mandag aften den 21. januar 2008. Fotograferet i Malmø af Hans Jonsson, hugget fra www.dmi.dk (sorry)